zondag 5 mei 2013

Vive L'Alsace - vin, vin, vin

Zin om er even tussenuit te gaan? Culinair te genieten, zonder de hele wereld hiervoor af te reizen? Breng dan eens een bezoekje aan de Alsace (Elzas). Wie eerder in dit mooie gedeelte van Frankrijk is geweest, weet dat je er een overvloed aan heerlijke specialiteiten kunt krijgen. Ik ben kind aan huis in deze streek, en kan er een boek over vol schrijven!

De Tarte Flambée, Tarte Onion en Coq au Riesling zijn mijn favoriete gerechten. Maar ook de Bretzel, Kouglof, en Eclair weten de weg naar mijn mond prima te vinden.

Wijnliefhebbers kunnen zich volledig uitleven in de Alsace en de 'Route des Vins' afleggen. Aan de voet van de Vogezen slingert deze wijnroute over een lengte van 170 kilometer door de mooie wijngaarden. Een leuke manier om de regio te leren kennen en een bezoek te brengen aan de wijnboeren.

In de vele restaurants, winstubes, of fermes-auberges krijg je lokale gerechten geserveerd met typische Alsacewijnen zoals de Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Gewurzstraminer.



Wie slim is proeft de lekkerste wijnen voor in één van de Caves en slaat vervolgens zijn voorraden in bij de grotere supermarktketens zoals de Cora. Voor de niet kenners, aanbevolen wijnen herken je aan labels met 'Médaille D'Or' of 'Le Guide Hachette Des Vins'. Hiermee sla je de plank nooit mis!
 




Ik kan niet weg uit de Alsace zonder mijn auto te hebben volgeladen met wijnen uit Bestheim, gelegen in Bennwihr. Een absolute topper is de specialiteit van het huis de 'Crémant d’Alsace Brut Rosé'. Bij elke slok van deze frisse mousserende wijn, proef je de rode bessen, frambozen en wilde aardbeien. We schenken hem bij feestelijke gebeurtenissen of op warme zomeravonden. Echt een aanrader!

VIVE L'ALSACE :-)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten