dinsdag 18 juni 2013

Kids holiday: tips voor onderweg

Na een heerlijke vakantie met de kids in Griekenland is het tijd voor een nieuw blogitem. Een vliegvakantie met het gezin vergt best wat voorbereidingstijd, zeker als je voor het eerst met een baby en een klein kind reist. Waar moet je allemaal aan denken en wat neem je mee? Ik heb een paar tips voor je samengesteld.

Opvouwbare buggy
Als je reist met een baby en/of kleine kinderen heb je vrijwel altijd iets nodig om je kind in te vervoeren. Een reiswieg, een kinderwagen of een buggy. Wanneer je baby al goed kan zitten is het handig een compacte buggy mee te nemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen opvouwbare buggy's tot een gewicht van 7 kilo tot toegestane (extra) bagage. Je kunt je kids hierdoor gratis vervoeren tot aan het vliegtuig. Bij de gate gaat de buggy dan het bagageruim in.

We waren tijdens onze reis aangewezen op onze opvouwbare buggy's van Koelstra. Met een lichtgewicht van 6,1 kg, een meervoudig instelbare rug, voetensteun en kapverstelling, is deze buggy een erg comfortabel vervoersmiddel. Mijn beide kids hebben hier heel wat uurtjes tevreden (ook slapend) in doorgebracht. Je kunt de buggy als een paraplu heel handig in- en uitvouwen, waardoor je snel kunt handelen.

Buggy: Koelstra uitvoering Limbo, te koop bij de Prénatal (nu 30 % korting)

Food & drinks
De regels voor het meenemen van vloeistoffen zijn sinds 2006 behoorlijk aangescherpt. Voor babyvoeding in de handbagage hoef je je gelukkig niet te houden aan aparte verpakkingen van 100 ml. Je mag deze onbeperkt meenemen, zolang het de richtlijnen voor handbagage niet overschrijdt. Check voor de laatste richtlijnen altijd de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Vervoer de babyvoeding in een apart tasje zodat ze dit bij de bagagescan eenvoudig kunnen onderscheiden van de rest van je handbagage.

Naast de standaard flesvoeding mag je ook andere babyvoeding zoals verpakte fruithapjes of Olvarit potjes voor je baby meenemen. Mijn baby girl vindt de Yogolino van Nestlé erg lekker. Een pakje vervangt 1 fles opvolgmelk. Ideaal is dat dit gewoon koud te drinken is, waardoor je ook in de bus, auto of trein een voedzaam alternatief voor je baby hebt.

Ook de water & fruit drankjes 'Goodies' van Organix werden tijdens onze reis als babyvoeding getolereerd. Het is een goede biologische dorstlesser voor kids vanaf 12 maanden zonder 'junk'. En omdat het eigenlijk niks anders is dan water met een smaakje, kan de rest van de familie hier onderweg ook prima wat slokjes van nemen.


Je kunt bijvoorbeeld ook 100 ml ranja in een doorzichtige verpakking mee vervoeren en lege drinkbekers in je handbagage stoppen. Nadat je bent ingecheckt maak je de ranja aan met drinkwater uit het toilet.

Toys
Zorg ervoor dat je favoriet speelgoed en knuffels meeneemt in het vliegtuig. Maak voor je vakantie een rondje door de Action en je hebt voor een paar euro een paar leuke kleine cadeautjes voor onderweg, zoals bijvoorbeeld een kleurboek of stickervel. Ik vond hier ook deze coole waterpistool in de vorm van een ijshoorntje. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende 'smaken' zoals aardbei en chocola.



Kinderkoffer
Ik heb het speelgoed, eten en babyvoeding voor onderweg vervoerd in de Trunki kinderkoffers, waar ik al eerder een blogitem aan heb gewijd. We zijn inmiddels ook trotse eigenaar van 'Harley the Ladybug'. Bij mijn baby girl bleek de Trunki deze vakantie tevens een doorslaand succes. Ze gebruikte de koffer op de luchthaven om haar 'loopmoves' verder te ontwikkelen.



Kids apps
Smartphones en tablets zijn met de vliegtuigmodus aan toegestaan in het vliegtuig. Er zijn voldoende leuke apps voor kinderen verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Bumba app van Studio100. Hiermee kunnen de allerkleinsten zich onderweg alweer een extra kwartier vermaken ;-)! Het spel zit namelijk boordevol geinige geluidjes, leuke animaties en spelletjes zoals bellen blazen, memory, puzzelen en tekeningen ontdekken.
 

Sun protectors enzo
Last but not least. Houd er rekening mee dat het in het vliegtuig, door de airco, koud kan zijn. Ik doe mijn kids altijd laagjes kleding aan, zodat ze het nooit te koud of te warm hebben. Neem ook een zonnehoedje en een beetje zonnebrandcrème mee in de handbagage zodat je je kids bij aankomst direct kunt beschermen tegen de felle zon (mits je uiteraard niet naar de Noordpool afreist ;-))!


Enjoy your holiday!